Jdi na obsah Jdi na menu
 


Provozovatelem městské hromadné dopravy v Bílině je od roku 2004 dopravní podnik ústeckého kraje. V Bílině zajíšťují obsluhu města dvě městské autobusové linky, které jsou označeny licenčními čísly 587001 a 587002. Zkrácené označování 1 a 2 se nepožívá. Linka čislo 1 zajišťuje v podstatě základní obsluhu města. Je v provozu v pracovní dny od 5 do 23 hodin. V ranní špičce dosahují intervaly linky 1 až 20 minut. V dopoledním sedle a večer jsou intervaly 60 minut, v odpoledn špičce jsou intervaly cca 30 minut. O víkendu a o svátcích je provoz linky řidčí. Intervaly na lince 1 jsou ve volných dnech zhruba 60 minut. Provoz v sobotu na lince začíná asi v 6 hodin, v neděli a o svátcích začíná provoz zhruba v 8 hodin ráno. O víkendu a svátcích také končí provoz o dvě hodiny dříve, než v pracovní dny.

  Linka čislo 2 už tak přehledná není. Linka je v provozu pouze ve všední dny a jen prakticky ve špičkách. Mmimo špičku jsou vedeny pouze dva spoje. Linka je tedy v provozu ve všední dny od 4 do 18 hodin. Jsou i období, kdy jsou rozestupy mezi jednotlivými spoji pouze 5 minut.Na lince 2 je i několik variant spojů. Při pohledu na jízdní řád je více než zřejmé, že je to linka, která slouží k návozu zaměstanců na "šachtu".

´Velikou nevýhodou MHD v Bílině je tarif. V Bílině neexistují časové a předplatné jízdenky. Při nástupu do vozu musíte vždy zaplatit jednotlivé jízdné. To ovšem není zas tak vysoké. Plnocená jízdenka stojí 8 Kč, poloviční 4,-. Naopak není nutné mít při nástupu do dopravního prostředku předem odpočítané drobné. Řidič na mince a bankovky do rozumné výše vrací.

 Pro provozování MHD v Bílině má DPÚK vyčleněno 5 vozidel, které nejsou označeny evidenčními čísly. V provozu můžeme načrazit na dva vozy SOR B 9,5, na jeden SOR B 10,5 a dva vozy SOR B 12. Všechny vozy jsou poháněny stlačeným plynem CNG.

 MHD v Bílině je velice slušně využívaná a dle mého názoru vozy o délce 9,5 metru nemají co v Bílině pohledávat. Myslím si, že by stálo za zvážení zkrácení intervalů a zavedení časových jízdenek. Bílinská MHD funguje ve srovnání s ostatními srovnatelně velkými provozy velice dobře.